Dnte a Quartnak - Dnte interview

Dnte, vagyis Karsai Norbert nem számít ugyan nagyon befutott előadónak, de azért jelen van a nemzetközi színtéren megtört, bólogatós hiphopritmusokra épülő, izgalmas szintihangokat vagy éppen vonósokat alkalmazó zenéjével. Bekerült a berlini zenei életbe, de visszajött Budapestre, most azzal kísérletezik, hogy sajátos technikával az álmait felhasználja a zeneírásban.

image
Fotó: Mudra László - Origo

A jónevű lengyel kiadó, a Mad-Hop vinylen is megjelentette egy EP-jét, ezt itt lehet végighallgatni; több válogatáson szerepelt, remixel másokat és őt remixelik, különféle zenei lapok kérnek tőle mixeket, egy dalának pedig az elektronikus zenében meghatározó Xlr8r-ön volt a premierje - ezt és másokat például francia rádiók is játsszák. (Korábbi zenéi letölthetők a Bandcampről, a Quarton itt és itt írtunk róluk.)

Dnte klasszikus zenei képzést is kapott: zongorázni is tanult, és mint mondja, ez többet jelent egy hangszer megismerésénél: egy komplex gondolkodásmód elsajátítását. Bár az is igaz, hogy ez fontos, de egyáltalán nem elég: a megszólalás, a hangdizájn legalább olyan fontos, mint a zeneelméleti alap, és néha tudni kell elrugaszkodni a zongorától, vagy éppen a MIDI billentyűzettől.

Már Magyarországon is zenélt, de igazán akkor indultak be a dolgai, amikor jelentkezett a berlini Project Mooncircle kiadó által szervezett beat challenge-re. Egy élő fellépéséről küldött videót, majd meghívták, hogy zenéljen Németországban, és a közönség reakciói alapján a harmadik helyet kapta. Elsősorban a zene kedvéért ment Berlinbe több mint két éve, és a helyezés segített neki, hogy bekerüljön az éppen akkor felfutó wonky-közösségbe. “Berlin nem olyan nagy ebből a szempontból, ugyanazokba a klubokba jártunk le, sokat beszélgettünk, haveri, baráti kapcsolatok alakultak ki” – mondja. (A wonkyról itt írtunk bővebben; meglehetősen tág kategória, van, hogy mindent így neveznek, amiben elcsúszó, nem szabályos ritmusok szerepelnek; van, hogy szűkebb értelemben a hiphopból, a dubstepből és egyéb elektronikus zenékből merítő stílusra alkalmazzák, ami ma már többé-kevésbé betagozódott a bass music kategóriába.)

Dnte szerint Berlinben nagyon jó a hangulat, bár mostanában már kissé elbillent az optimálistól a helyiek és a zenélés kedvéért odaköltözők aránya. Ráadásul már szinte mindenhol a techno szólt, illetve bejött a neki nem annyira tetsző, túl üres és nem túl komplex trap. “Berlin inkább egy állomás, nem végállomás: ott vagy pár évet, és tovább mész. De arra jó, hogy felszedjél bizonyos gondolkodási modelleket” - mondja. Ha ott van az ember, akkor nemcsak arra van lehetősége, hogy a zenét meghallgassa, és esetleg átvegyen belőle eszközöket, hanem megérti magát a gondolkodást, hogy mit miért használnak. “Ezután a magadénak érzed a zenét, és jobban ki tudod fejezni önmagadat.”

A Mad-Hop kiadó nem csak egy lemezcég, hanem baráti, haveri kapcsolatokra épülő társaság is, amelynek tagjai különféle együttműködésekkel, remixekkel segítik egymást. Ez segíthet abban, hogy az új tagokat megismerjék azok, akik az ismertebb zenészek munkásságát követik, de Dnte szerint ez a közös fellépés nemcsak marketing szempontból jó, hanem egyben a zenei minőséget is emeli: “együtt többre vagyunk képesek.” A kiadó vezetőjével máig, napi szinten tartja a kapcsolatot. Berlinben két évet töltött, majd egy frankfurti fellépésre tartva átutazott Kölnön, és annyira megtetszett neki, hogy ott is élt rövid ideig. Január óta Budapesten lakik. Több a jó hely, az energia, mint mikor elment, és a hiphop, az elektronikus zene belterjessége is csökkent szerinte.

image
Fotó: Mudra László - Origo

Bár nincs körülötte nagy felhajtás, így is folyamatosan keresik különféle lapok, hogy mixeket csináljon, heti szinten jönnek a remixfelkérések, megkeresések válogatáslemezekhez, legtöbbször egy-egy induló kiadó ingyenes, bemutatkozó válogatásához. Szerinte az induló zenészeknek mindenképpen érdemes ilyeneken megjelenniük, de ha az embernek már van valami neve, akkor érdemes megvárni a komolyabb lehetőségeket. Munkája mellett amúgy sem tudna ennyi zenét írni, és akkor saját lemezre már nem is maradna; az egyre gyorsabban pörgő hírfolyam által kikényszerített zenegyártás amúgy sem az ő világa.

Több megjelenése volt már vinylen, válogatásokon, de az első saját EP-jét, a Momentset különösen jó érzés volt kézbe venni. A fizikai tárgyban szinte megtestesül egy teljes folyamat: “reagálsz a külső impulzusokra, létrehozol valamit, ami megfogható, fizikai objektumként is megjelenik. Ezt más megveszi, a lemezjátszóra teszi, meghallgatja, érzéseket kelt benne és később ő is alkotásra tudja használni.” Ez az érzés nincs meg a digitális megjelenéseknél. “Ennél már csak az a jobb, amikor lemezjátszóra felrakod a saját lemezedet, és meghallgatod” - mondja.

Dnte beszélgetésünkben kimondottan önelemző zenésznek tűnt. Bár a maszterelés fontosságáról is hosszan tud beszélni (a Mad-Hopnál találta meg a számára ideális hangmérnököt), elsősorban a zene és a személyiségfejlődés kapcsolatát hangsúlyozta. “Ha nem olyan zenét csinálsz, ami a személyiségfejlődésednek megfelel, akkor belső feszültség jön létre. Lehet, hogy egy rövid ideig tudsz érvényesülni, de többet ártasz magadnak, mint amennyit nyersz. Ez valami olyasmi, mint amikor nem önmagadat adod egy párkapcsolatban: időt lehet húzni, de úgyis kiborul a bili.” Még az egyes városokat, ahol élt, is a személyiségfejlődés szakaszaihoz köti.

Wake Me Up című EP-ről azt mondja: az volt a cél, hogy felébressze, felrázza a zene a hallgatót - illetve egyben saját magát is. Ennek a célnak felelteti meg a teljes hangszerelést: az erős dobokat, a szándékosan lágyabbra vett felsőbb tartományokat (“hogy a gondolataid el tudjanak kalandozni”), a szívritmus körüli tempót, amire rögtön rá lehet hangolódni. De ma már személyiségfejlődésében oda jutott, hogy nem tudna ilyen zenét írni.

 Moments számainak készítésében volt ugyan tudatosság, de a cél az volt, hogy “a hangulatok keresztülfolyjanak rajtam. Állapotokat, hangulatokat akartam belerakni.” A Translucent című számot, amelyhez első klipje készült (nemrég pedig innen letölthető remix-EP), úgy jellemzi, mint annak az állapotnak a megfogalmazását, “amikor teljesen szét vagy esve, mész, lépsz egyet, és tudatosul benned, hogy léptél, hogy itt vagy a testedben.” Pontosan megjelöli, mikor történik ez a tudatosodás a számban: amikor a klipben megjelenik a kaleidoszkóp.

 A következő lemez 70-80 százalékban készült el. Ehhez Dnte a tudatos álommal kísérletezik, az éber tudatot próbálja minél tovább fenntartani az álomban. “Ott nincs annyi határoló felület, mint ezen a síkon, és ezért jobban, szabadabban tudsz alkotni. Az a tervem, hogy ami zenét ott létrehozok, azt utána a valóságban is megcsináljam. Ezért azt gyakorlom, hogy az álmaimat minél jobban le tudjam jegyzetelni. Mindig van egy alapötlet a fejemben, amikor zenélek: egy dallam, egy basszusmenet, egy lüktetés, egy ritmusképlet. Ezt kell megtanulni felidézni. Én nagyon dobcentrikus vagyok, valószínűleg azért is, mert a hiphop felől jövök, ezért általában a ritmusszekció az alap. Ha arra emlékszem, akkor az hozza magával a többi emléket is.” Eddig egy számot sikerült így teljesen megírni, a többi pedig szintén a vége felé jár már.

A buddhizmus, a hinduizmus ihletése van a háttérben, és ezeknek az éber tudat fejlesztésére szolgáló technikái. “Amikor alszunk, a tudat egy része minimálisan ébren van, ugye ezért sem esünk le ez ágyról. Az álomban az agy logikai része ki van kapcsolva, például sosem teszed fel a kérdést, hogy honnan hova mész, tehát a logikátlan folyamatok esetében nem tűnik fel azok logikátlansága. És ha ezt párhuzamként ráhúzzuk a valóságra, akkor rájöhetünk, hogy lehet, hogy amit valóságnak élünk meg, nem más, mint csupán egy csökkentett tudatállapot illuzórikus valósága. Erre irányulnak ezek a gyakorlatok, a tudat tágítására” - magyarázta.

image

dnte, interjú

Fotó: Mudra László - Origo

Saját lemezének írása mellett remixeket készít immár ismert magyar előadóknak is, például írt egyet Takács Eszternek, az énekesnő alaposan megvágott hangja köré építve; illetve egy - még meg nem jelent - Zagar-remixet is. Emellett tagja az ASAN kollektívának. Az elv ugyanaz, mint amiről a lengyel társaság kapcsán már szó volt: együtt többre lehetnek képesek, mint külön-külön, akár a hazai, akár a nemzetközi piacon. “Hasonló gondolkodású emberek különböző zenei stílusokban”, hiphopban, elektronikus zenében, sőt, grafikai oldala is van az ASANnak, kiadványokon, válogatásokon, podcaston túl terveznek például kiállítást is. Az ASANnak tagja a magyar zenei élet több jól ismert szereplője (Cadik, Mango, Iamyank, Zomblaze stb.), és egyelőre kevésbé ismert alkotók is. Első válogatásuk alább meghallgatható, letölthető.

Dnte: If you are open-minded enough you can realize that inspiration just comes from everywhere

Dnte is a producer who mix electronic music, hip-hop, soul, funk, wonky and many other styles. His EP Moments will be released 24th May by Mad-Hop Records label. It will be available in digital and limited vinyl version. Upcoming premiere is a good opportunity to ask Dnte about few things.

musicis.pl: DNTE, DNte, Dnte, dnte – I’ve seen few versions. Which one is correct? What does it mean exactly?
Dnte: 
I found my name on the internet in many different versions too, but the correct one is Dnte. My name comes from the words Dante Alighieri and Andet. I used  d a n t e andif you sort the letters in a good way, you’ll get a n d e t. I eliminated letter a from my name so that’s why it’s Dnte nowadays. What does Dnte mean exacty? It’s an alter ego under which I show a piece of myself.

musicis.pl: How did your adventure with music start?
Dnte: 
My adventure started with sample oriented hip-hop music. But before music I wrote lyrics as an MC. I had made many instrumentals for hip-hop bands before I started to create my own songs. I started to focus on the piano and real instruments. I learnt to play the piano and music theory. My debut Wake Me Up EP was much more unconventional comparing to the hip-hop music we are used to know, and it exceeded the borders in many ways. It contains elements of wonky, soul, funk, electro and hip-hop music, and balances them my way.

musicis.pl: You mix electronic music, hip-hop, soul, funk, wonky and many other styles – where do you find an inspiration?
Dnte: 
My roots come from classical music and jazz, but many things inspire me, such as a beautiful picture, moments of life (river ripples, birds fly) and love. I really liked punk music, there was a band called Junkies, and I enjoyed the earlier period of their music when I was really young. I have the soul and funk influence from my mom’s side. Nowadays I mostly listen to classical music because it can clean up the daily mess from my mind, like a meditation, what I often do as well. If you are open-minded enough you can realize that inspiration just comes from everywhere.

musicis.pl: What artists/kind of music do you listen to? 
Dnte: 
I mostly listen to the classical music but I really like Clark, Dimlite, Robot Koch, fLako, just a few names of my favorites.

musicis.pl: How do you create your music? Do you use only computer?
Dnte: 
I work with Ableton Live with tons of VSTs, MIDI keyboard and if I have opportunity then I use analog stuff such as Moog, Juno too. Sometimes I start the process of creating music with drums, or melody, it depends on the song. I don’t have an exact way. I think recording a real instruments, noises is always a nice thing to do.

musicis.pl: What makes your tracks so atmospheric?
Dnte: 
We should ask my listeners instead of me (laugh).

musicis.pl: 24th May is the date of your EP Moments release. What can we expect from it?
Dnte: 
The Moments EP is like a bunch of songs where every song have their own unique world in their own universe. These are five moments. Whether the audience can get it or not, it depends on them. That’s why I gave the Moments title to it. I had no concept when I was making the EP.

musicis.pl: What is more important to you – listeners’ opinion or your own satisfaction? Are you satisfied with your music?
Dnte: 
If I said  that I don’t care about the listeners’ opinion, I would tell you a lie. I am satisfied with my new stuff.

musicis.pl: Do you plan cooperation with any artists? Who would it be?
Dnte: 
Yeah, I have many plans for my LP, but those can’t be announced yet.

musicis.pl: What are you doing when not creating music?
Dnte: 
I’m hanging out with my friends, do some meditations…

Dnte Mystic EP interview on Wildstyle Magazine

The great Wildstyle Magazine sent me some questions about my songs and new Mystic EP, video. So here we go the interview 

             

Es ist immer wieder ein interessantes Erlebnis, wenn ein ruhiger und sympathischer junger Mann sich schließlich nach einem Gespräch hinter seine Geräte und Apparaturen stellt, um einen Live-Auftritt zu spielen. Ohne Worte entfacht dieser Beatmaker ein unglaubliches Kribbeln beim Zuschauer. Energie durchströmt den Körper, der Wunsch, sich zu bewegen, wird unkontrollierbar. Der Rausch beginnt…Einer, der diesen Zauber bewirken kann, ist Dnte.

Der Name Dnte sollte dem informierten Instrumental-Hörer ein Begriff sein – sollte, aber die Flut an Beats über bandcamp und soundcloud bombardiert einen ja mit Namen und Musikeindrücken…

Der gebürtige Ungar ist nun in Berlin zuhause. Sein erster ReleaseWake Me Up wurde über die Leipziger Formation Resistant Mindzveröffentlicht. Sein zweiter Streich ist die Mystic EP – leider muss man deutlich sagen “nur zwei Songs”, die uns aber bis zu seinem nächsten größeren Release bei Laune halten und die sein Talent untermauern. Eher klassische Instrumente vermischen sich mit neumodischem elektronischen Synthies – mit Dnte bewegt man sich in eine fantastische Klangwelt, aufregend, geheimnisvoll, gefangen nehmend.

What do you use normally to make music?

I use my equipments which are my laptop, some synthesizers, percussions, live instruments, my brain and soul.
About software I use the ableton live.

What do you want to express with your music?

Moments, feelings and thoughts on my own way.

How would you describe the music scene in your area?

Here in Berlin I can say freedom, abstract, astronaut, future.

How important is it for you, to play live shows?

Hmmm, its a quiet important, because the live show works as a link between audience and musician.
Some of my favourite artists’ performance gave me something plus beyond the music.

Ein sehr sinnliches Video liefert uns der Song Could We dance, der ein paar Tanzeinlagen passend unterlegt:

                

Dnte - Exclusive Mix & interview for limonadier.net

I gave a short interview , here we go

1st question : What is your background and your next projects ?

I started with lyrics writing and then I realized music is the perfect language for me to explain my feelings and thoughts. I was enchanted by the colorful depth of the language that music transfers. Music could do what other languages can’t. I also learnt playing the piano and music theory as well.
I will have some new releases soon, like one song on Cascade Records and Resistant MindzClosed Expansion” double vinyl on the 4th of June. The Mono Massive – Staletights feat. Mosch ( Dnte remix ) will be available for free download at the end of May or beginning of June by Duzzdownsan Records and recently I have finished a song for Saturaterecords.
Of course I’m working on my new Dnte release too, these 2 songs will be released on 7″ Vynil.

2nd question : What kind of stuff do you use to make music ?

I use a lot of tools, but usually i work with PC+midi+instruments.

3rd question : What is your working method ?

I can’t name an exact working method. At first usually I have a strong rhythm or melody, bassline and I build up my music around these sections. I try to keep the feelings of the moment, and create those in the music according to my point of view.

4th question : What is the best song ever for you ?

It’s hard to say which is the best song ever for me . But i can say John Lennon – Love
This song is so simple and so powerful. And the lyrics…is perfect.

5th question : Do you like lemonade ?

Of course with double ice :)