Dnte a Quartnak - Dnte interview

Dnte, vagyis Karsai Norbert nem számít ugyan nagyon befutott előadónak, de azért jelen van a nemzetközi színtéren megtört, bólogatós hiphopritmusokra épülő, izgalmas szintihangokat vagy éppen vonósokat alkalmazó zenéjével. Bekerült a berlini zenei életbe, de visszajött Budapestre, most azzal kísérletezik, hogy sajátos technikával az álmait felhasználja a zeneírásban.

image
Fotó: Mudra László - Origo

A jónevű lengyel kiadó, a Mad-Hop vinylen is megjelentette egy EP-jét, ezt itt lehet végighallgatni; több válogatáson szerepelt, remixel másokat és őt remixelik, különféle zenei lapok kérnek tőle mixeket, egy dalának pedig az elektronikus zenében meghatározó Xlr8r-ön volt a premierje - ezt és másokat például francia rádiók is játsszák. (Korábbi zenéi letölthetők a Bandcampről, a Quarton itt és itt írtunk róluk.)

Dnte klasszikus zenei képzést is kapott: zongorázni is tanult, és mint mondja, ez többet jelent egy hangszer megismerésénél: egy komplex gondolkodásmód elsajátítását. Bár az is igaz, hogy ez fontos, de egyáltalán nem elég: a megszólalás, a hangdizájn legalább olyan fontos, mint a zeneelméleti alap, és néha tudni kell elrugaszkodni a zongorától, vagy éppen a MIDI billentyűzettől.

Már Magyarországon is zenélt, de igazán akkor indultak be a dolgai, amikor jelentkezett a berlini Project Mooncircle kiadó által szervezett beat challenge-re. Egy élő fellépéséről küldött videót, majd meghívták, hogy zenéljen Németországban, és a közönség reakciói alapján a harmadik helyet kapta. Elsősorban a zene kedvéért ment Berlinbe több mint két éve, és a helyezés segített neki, hogy bekerüljön az éppen akkor felfutó wonky-közösségbe. “Berlin nem olyan nagy ebből a szempontból, ugyanazokba a klubokba jártunk le, sokat beszélgettünk, haveri, baráti kapcsolatok alakultak ki” – mondja. (A wonkyról itt írtunk bővebben; meglehetősen tág kategória, van, hogy mindent így neveznek, amiben elcsúszó, nem szabályos ritmusok szerepelnek; van, hogy szűkebb értelemben a hiphopból, a dubstepből és egyéb elektronikus zenékből merítő stílusra alkalmazzák, ami ma már többé-kevésbé betagozódott a bass music kategóriába.)

Dnte szerint Berlinben nagyon jó a hangulat, bár mostanában már kissé elbillent az optimálistól a helyiek és a zenélés kedvéért odaköltözők aránya. Ráadásul már szinte mindenhol a techno szólt, illetve bejött a neki nem annyira tetsző, túl üres és nem túl komplex trap. “Berlin inkább egy állomás, nem végállomás: ott vagy pár évet, és tovább mész. De arra jó, hogy felszedjél bizonyos gondolkodási modelleket” - mondja. Ha ott van az ember, akkor nemcsak arra van lehetősége, hogy a zenét meghallgassa, és esetleg átvegyen belőle eszközöket, hanem megérti magát a gondolkodást, hogy mit miért használnak. “Ezután a magadénak érzed a zenét, és jobban ki tudod fejezni önmagadat.”

A Mad-Hop kiadó nem csak egy lemezcég, hanem baráti, haveri kapcsolatokra épülő társaság is, amelynek tagjai különféle együttműködésekkel, remixekkel segítik egymást. Ez segíthet abban, hogy az új tagokat megismerjék azok, akik az ismertebb zenészek munkásságát követik, de Dnte szerint ez a közös fellépés nemcsak marketing szempontból jó, hanem egyben a zenei minőséget is emeli: “együtt többre vagyunk képesek.” A kiadó vezetőjével máig, napi szinten tartja a kapcsolatot. Berlinben két évet töltött, majd egy frankfurti fellépésre tartva átutazott Kölnön, és annyira megtetszett neki, hogy ott is élt rövid ideig. Január óta Budapesten lakik. Több a jó hely, az energia, mint mikor elment, és a hiphop, az elektronikus zene belterjessége is csökkent szerinte.

image
Fotó: Mudra László - Origo

Bár nincs körülötte nagy felhajtás, így is folyamatosan keresik különféle lapok, hogy mixeket csináljon, heti szinten jönnek a remixfelkérések, megkeresések válogatáslemezekhez, legtöbbször egy-egy induló kiadó ingyenes, bemutatkozó válogatásához. Szerinte az induló zenészeknek mindenképpen érdemes ilyeneken megjelenniük, de ha az embernek már van valami neve, akkor érdemes megvárni a komolyabb lehetőségeket. Munkája mellett amúgy sem tudna ennyi zenét írni, és akkor saját lemezre már nem is maradna; az egyre gyorsabban pörgő hírfolyam által kikényszerített zenegyártás amúgy sem az ő világa.

Több megjelenése volt már vinylen, válogatásokon, de az első saját EP-jét, a Momentset különösen jó érzés volt kézbe venni. A fizikai tárgyban szinte megtestesül egy teljes folyamat: “reagálsz a külső impulzusokra, létrehozol valamit, ami megfogható, fizikai objektumként is megjelenik. Ezt más megveszi, a lemezjátszóra teszi, meghallgatja, érzéseket kelt benne és később ő is alkotásra tudja használni.” Ez az érzés nincs meg a digitális megjelenéseknél. “Ennél már csak az a jobb, amikor lemezjátszóra felrakod a saját lemezedet, és meghallgatod” - mondja.

Dnte beszélgetésünkben kimondottan önelemző zenésznek tűnt. Bár a maszterelés fontosságáról is hosszan tud beszélni (a Mad-Hopnál találta meg a számára ideális hangmérnököt), elsősorban a zene és a személyiségfejlődés kapcsolatát hangsúlyozta. “Ha nem olyan zenét csinálsz, ami a személyiségfejlődésednek megfelel, akkor belső feszültség jön létre. Lehet, hogy egy rövid ideig tudsz érvényesülni, de többet ártasz magadnak, mint amennyit nyersz. Ez valami olyasmi, mint amikor nem önmagadat adod egy párkapcsolatban: időt lehet húzni, de úgyis kiborul a bili.” Még az egyes városokat, ahol élt, is a személyiségfejlődés szakaszaihoz köti.

Wake Me Up című EP-ről azt mondja: az volt a cél, hogy felébressze, felrázza a zene a hallgatót - illetve egyben saját magát is. Ennek a célnak felelteti meg a teljes hangszerelést: az erős dobokat, a szándékosan lágyabbra vett felsőbb tartományokat (“hogy a gondolataid el tudjanak kalandozni”), a szívritmus körüli tempót, amire rögtön rá lehet hangolódni. De ma már személyiségfejlődésében oda jutott, hogy nem tudna ilyen zenét írni.

 Moments számainak készítésében volt ugyan tudatosság, de a cél az volt, hogy “a hangulatok keresztülfolyjanak rajtam. Állapotokat, hangulatokat akartam belerakni.” A Translucent című számot, amelyhez első klipje készült (nemrég pedig innen letölthető remix-EP), úgy jellemzi, mint annak az állapotnak a megfogalmazását, “amikor teljesen szét vagy esve, mész, lépsz egyet, és tudatosul benned, hogy léptél, hogy itt vagy a testedben.” Pontosan megjelöli, mikor történik ez a tudatosodás a számban: amikor a klipben megjelenik a kaleidoszkóp.

 A következő lemez 70-80 százalékban készült el. Ehhez Dnte a tudatos álommal kísérletezik, az éber tudatot próbálja minél tovább fenntartani az álomban. “Ott nincs annyi határoló felület, mint ezen a síkon, és ezért jobban, szabadabban tudsz alkotni. Az a tervem, hogy ami zenét ott létrehozok, azt utána a valóságban is megcsináljam. Ezért azt gyakorlom, hogy az álmaimat minél jobban le tudjam jegyzetelni. Mindig van egy alapötlet a fejemben, amikor zenélek: egy dallam, egy basszusmenet, egy lüktetés, egy ritmusképlet. Ezt kell megtanulni felidézni. Én nagyon dobcentrikus vagyok, valószínűleg azért is, mert a hiphop felől jövök, ezért általában a ritmusszekció az alap. Ha arra emlékszem, akkor az hozza magával a többi emléket is.” Eddig egy számot sikerült így teljesen megírni, a többi pedig szintén a vége felé jár már.

A buddhizmus, a hinduizmus ihletése van a háttérben, és ezeknek az éber tudat fejlesztésére szolgáló technikái. “Amikor alszunk, a tudat egy része minimálisan ébren van, ugye ezért sem esünk le ez ágyról. Az álomban az agy logikai része ki van kapcsolva, például sosem teszed fel a kérdést, hogy honnan hova mész, tehát a logikátlan folyamatok esetében nem tűnik fel azok logikátlansága. És ha ezt párhuzamként ráhúzzuk a valóságra, akkor rájöhetünk, hogy lehet, hogy amit valóságnak élünk meg, nem más, mint csupán egy csökkentett tudatállapot illuzórikus valósága. Erre irányulnak ezek a gyakorlatok, a tudat tágítására” - magyarázta.

image

dnte, interjú

Fotó: Mudra László - Origo

Saját lemezének írása mellett remixeket készít immár ismert magyar előadóknak is, például írt egyet Takács Eszternek, az énekesnő alaposan megvágott hangja köré építve; illetve egy - még meg nem jelent - Zagar-remixet is. Emellett tagja az ASAN kollektívának. Az elv ugyanaz, mint amiről a lengyel társaság kapcsán már szó volt: együtt többre lehetnek képesek, mint külön-külön, akár a hazai, akár a nemzetközi piacon. “Hasonló gondolkodású emberek különböző zenei stílusokban”, hiphopban, elektronikus zenében, sőt, grafikai oldala is van az ASANnak, kiadványokon, válogatásokon, podcaston túl terveznek például kiállítást is. Az ASANnak tagja a magyar zenei élet több jól ismert szereplője (Cadik, Mango, Iamyank, Zomblaze stb.), és egyelőre kevésbé ismert alkotók is. Első válogatásuk alább meghallgatható, letölthető.

The Eastern Bloc Series: Interview with DNte

Here we go the interview @ Beat Odyssey

image

We continue with our Eastern Bloc Series in this interview with DNte, originally from Hungary and now living in Berlin. His album Moments drops May 24th via Mad-Hop, a beats label currently based in Eastern Europe. We also asked Dnte about tour dates; “not yet” he said, they’ll be announced soon.

Beat Odyssey: How did you get started with music and where do you see yourself going with it?

Dnte: I get this question really often but let’s start from the beginning. Before music I had tried to draw and I had started writing lyrics as an mc ( that was a really funny time) and I used to go to Hungarian hip hop parties. I wasn’t really a popular mc, but I had some fans and I got some good feedback from the big names. Somehow I felt that words have too many limits, so that way wasn’t really what I was looking for to express myself (my thoughts, feelings…) that was only a life stage. Another important thing on this way was that I didn’t find music which really fit to my lyrics and my taste, so I started to create music and so on. Afterwards I bought my first piano when I was 14 and during those years I was digging really deep into the sample oriented hip hop music, but sometimes the golden years were so tiring for me so my soul was hungry for new things, I improved my skills in music theory and I used some other elements in my music and the rest is history. I would like to show my songs in many places where I can, will be a nice small EU tour after my Moments EP. I have some good opportunities and many remix requests but I would like to focus on my LP.

Beat Odyssey: What was it like making this album?

Dnte: About my Moments EP, actually I really had no concept when I was making it. I had something, but I can’t say that the concept was x-y, not like when I was making my previous album (Wake me Up). This time I just let the moment flow through me. Every song has its own moment – own universe. I’m really happy with the Moments EP, it was really great to work with Mechanical Elephant and Gargle & Expel.

image

Beat Odyssey: Who is blowing your mind in the music world right now (labels, Artists, Scenes)?

Dnte: I really like the latest album from fLako and Dimlite, Nosaj Thing. I like the directions of labels like Ninja Tune and Brainfeeder.

Beat Odyssey: What’s the music scene like in Eastern Europe for electronic music?

Dnte: It is quite hard to answer this question. I think in Eastern Europe we have so many talented artists and finally we are getting more attention day by day.

Beat Odyssey: Who are some of the stand out artists/beat makers?

Dnte: For me the most outstanding artist is Robot Koch. He is a genius, but we have so many standout artists in Germany: Hazeem, B-ju…and in Hungary: Headshotboyz and Yonderboi

Beat Odyssey: Favorite club/ music venue?

Dnte: I don’t really have any favorite clubs but I like to go to Cafe Wendel, Monarch, Gretchen. I think the soundsystem is the best in Gretchen, however it’s only my opinion. In Berlin I like party series such as HitYaWitThat, BeatGeeks. In Hungary I like the party series by Bounce records, and the Monday Session.

Soundcloud

Facebook

Twitter

Emufucka - Quark/4 \[Loveless] is available for download on Beatport, the world’s largest DJ and electronic music community. You can buy the vinyl soon too, and this is my remix from the great album.

@Beatport 
http://www.beatport.com/release/quark-4/1061348

Loveless Records

http://loveless-records.com 
Loveless Records

Emufucka 
https://soundcloud.com/emufucka

Dnte 
http://www.facebook.com/Dntemusic

Released by: Loveless Records 

Dnte - Moments EP Pre-order !

For all our early birds, you can pre-order the limited 12” vinyl 
DNte - ” Moments ” Ep of just 300 copies. 


You can listen to one track which will be also available in visual version expressing emotions of being apart ,showing objects inour life which surround us but maybe we can not see them everyday because we are looking for something else… 

On the Ep you can also find 2 remixes of great artists which names we are gonna announce soon. 
Order 12” vinyl for special available just now during pre-order 

Stay Mad!

releases 24 May 2013 


Mad-Hop


1. Dnte - Translucent 
2. Dnte - Fold Her (feat. Mechanical Elephant )
3. Dnte - Stoned
4. Dnte - Around my mind
5. Dnte - Out of control
6. Dnte - …. (Remix)
7. Dnte - …. (Remix)

 

Dnte Mystic EP interview on Wildstyle Magazine

The great Wildstyle Magazine sent me some questions about my songs and new Mystic EP, video. So here we go the interview 

             

Es ist immer wieder ein interessantes Erlebnis, wenn ein ruhiger und sympathischer junger Mann sich schließlich nach einem Gespräch hinter seine Geräte und Apparaturen stellt, um einen Live-Auftritt zu spielen. Ohne Worte entfacht dieser Beatmaker ein unglaubliches Kribbeln beim Zuschauer. Energie durchströmt den Körper, der Wunsch, sich zu bewegen, wird unkontrollierbar. Der Rausch beginnt…Einer, der diesen Zauber bewirken kann, ist Dnte.

Der Name Dnte sollte dem informierten Instrumental-Hörer ein Begriff sein – sollte, aber die Flut an Beats über bandcamp und soundcloud bombardiert einen ja mit Namen und Musikeindrücken…

Der gebürtige Ungar ist nun in Berlin zuhause. Sein erster ReleaseWake Me Up wurde über die Leipziger Formation Resistant Mindzveröffentlicht. Sein zweiter Streich ist die Mystic EP – leider muss man deutlich sagen “nur zwei Songs”, die uns aber bis zu seinem nächsten größeren Release bei Laune halten und die sein Talent untermauern. Eher klassische Instrumente vermischen sich mit neumodischem elektronischen Synthies – mit Dnte bewegt man sich in eine fantastische Klangwelt, aufregend, geheimnisvoll, gefangen nehmend.

What do you use normally to make music?

I use my equipments which are my laptop, some synthesizers, percussions, live instruments, my brain and soul.
About software I use the ableton live.

What do you want to express with your music?

Moments, feelings and thoughts on my own way.

How would you describe the music scene in your area?

Here in Berlin I can say freedom, abstract, astronaut, future.

How important is it for you, to play live shows?

Hmmm, its a quiet important, because the live show works as a link between audience and musician.
Some of my favourite artists’ performance gave me something plus beyond the music.

Ein sehr sinnliches Video liefert uns der Song Could We dance, der ein paar Tanzeinlagen passend unterlegt: